Auteursrechten en persoonlijkheidsrechten

'Webdesigner' past logo een beetje aan

’Webdesigner’ past logo een beetje aan

In 2008 ontwikkelde ik een logo voor Surani. Aanvankelijk in Magenta en cool grey. Later in 2010 hebben we in Standaardsitelite ontwikkeld en de kleurstelling omgezet naar oranje en bruin. 

Surani besloot over te gaan naar een andere ’open source’ website. Dat mag daar is iedereen vrij in. 
Wat niet kan is dat een zogenaamde designer het logo even aanpast. Eerste keer in 2015. Heb ik gelijk contact opgenomen. Nu kwam ik het logo weer tegen met vermelding: huisstijl en webdesign Interactiveminds. Nu weer uitgelegd en aangegeven dat dat echt ’not done’ is. Dat een ontwerp standaard met een gebruikslicentie wordt geleverd. De auteursrechten blijven bij de ontwerper mits deze ’afgekocht’ worden. Wat niet is gebeurd. Zelfs wanneer de auteursrechten worden afgekocht (uitgebreide licentie) blijft het persoonlijkheidsrecht ten alle tijden bestaan. Dat houd in dat een ontwerper is beschermd tegen aantasting van zijn geestelijk eigendom. 

Ik heb de webdesigner Interactiveminds en Surani wederom het juiste logo toegestuurd zodat zij dit netjes terug kunnen plaatsen of zij konden wat mij betreft het gebruikte logo weghalen. Gewezen op mijn rechten. De site was een poosje offline dus ik ging er vanuit dat dat geregeld was. Helaas weer online met fout logo. Ook naar aanleiding van de reacties heb ik besloten dit bij het geen gehoor geven aan mijn vraag te publiceren. Rechtszaken kosten (te) veel geld dus nu dit bericht. 

verschillen Surani 21-09-2018 verschillen Surani 21-09-2018
Logo-Surani-nieuw-bruin Logo-Surani-nieuw-bruin